PROJECTS

はつせ三田 Hatsuse Mita

Client:
private
Year:
2019
Type:
Housing
Location:
Minato-ku, Tokyo, Japan
Collaborators:

Structural Engineer:
Akira Suzuki / ASA
Michio Hasegawa / Oha
Environmental Design:
Hiroyuki Yamada
/ yamada machinery office

Builder:
Shin
Status:
Completed
Photographer:
INATSUGU Taisuke
Publications:

Shinkenchiku 2020:02
architecturephoto.net

Awards:

The Residential Architecture Award 2021
Japan Architecture of the Year 2020, JIA

大きな家
一般的に、オーナー住戸付き賃貸住宅は最上階にオーナーが住み下階を賃貸住戸とすることが多い。ここでは再開発で引越しを余儀なくされたオーナー一家のために、設えられた「オーナー住戸」に皆で住むのではなく、将来の家族構成や社会の変化に耐えられる新たな住まいを提案することとした。そこで、住戸にヒエラルキーをつくらず、全部屋を全て異なるプランの賃貸住宅として設計することで、一家は各住戸を「個室」として選んで住むことができるようにした。時間に対する柔軟さ(家族構成の変化に応じて建物内を移り住んでいける)を、専有部/共有部間を閉じるでも開くでもなく破線状のエッジとすることで身体に対する適度な距離感(今までの住まいと同じ感覚でそれぞれの気配を感じられる)を、それぞれ合わせ持つ「大きな家」である。

内外の混交
敷地は、国道沿いの大型マンションと密集する低層木造住宅のちょうど中間に位置する。コントラストのある周辺環境の粒度や肌理を調停するスケールとして、1,350mm間隔で配した310mm角の柱梁によるフレームを設定した。このシンプルな構造の中央に、余白・余地としての「めぐり土間」、その周囲に「オープンテラス」、「インナーテラス」、「居室」といった小さな居場所が入り交じり、内外が混交しながら連続する空間構成により、網を重ねた中に空気を含んだ建築をつくりたいと考えた。

めぐり土間
「めぐり土間」(屋根と吹抜けを持つ共用階段)は、インナーテラスや住戸を抜ける光や風により、淀みや奥のない、内部のような外部のような明るさを持つ空間とした。さらに各踊り場にはベンチを設け、第2のリビングや書斎としての居場所にもなる。また、共用テラスにはアウトドアキッチンを設けた。さまざまな形を持つ13の住戸と共用部がにじみ合ってできる大きな気積の中で,各々の住人が三々五々,好きな場所で過ごすことのできるような計画とした。

A big house
An owner-occupied rental apartment building typically has its owner's penthouse above the rental units. Hatsuse Mita is also an owner-occupied property with several rental units, but its spatial organization is much different. The owner's family was forced to move out of their former residence due to the area's redevelopment project and they needed a new home that can adapt to changes in their family structure and society. So instead of a residence for the whole family to live together, we proposed a plan in which every unit has a unique floorplan and can be offered as a rental unit or treated as an "individual room" of the family's residence. In this non-hierarchical plan, the family can move from one unit to another, depending on the type of space they need at the time of transition in the future. Private and communal spaces are neither closed off nor open to each other but organized as edge pieces of a broken line. Hatsuse Mita is a "big house" in the sense that occupants can maintain the same privacy and intimacy level that the family enjoyed in their former home.

Mixing inside and outside
The site is situated amongst large-scale residential buildings along a major road and an area of low-rise wooden houses. Considering the high contrast of texture and sizes between these two areas, we gauged an intermediate structural scale: a frame built with 310mm square columns placed 1350mm apart. Set in the center of this simple structure, an open "Meguri-doma" connects all levels. "Open terraces, " "Inner terraces, " and "Living spaces" are placed around it in various patterns to mix inside and outside throughout the structure. We intended to add an airy feel to this layered net-like architecture.

Meguri-doma
"Meguri-doma (a covered stairwell / common corridor)" is designed to hold sunlight and allow the breeze to flow through the inner terraces and living spaces. By doing so, the stairwell becomes a fluid space that has both indoor and outdoor atmospheres. There is a bench in every landing area, which suggests alternative use of the space as a second living room or a study space. The communal terrace is equipped with an outdoor kitchen. Thirteen apartment units in various shapes, along with the shared spaces, form a multi-faceted volume, allowing residents to find a suitable space in the building for what they need at a particular moment.