PROJECTS

鉤の手の立体交差House with Hooked Multi-Level Crossing

鉤の手の立体交差 / House with Hooked Multi-Level Crossing
Client:
Private
Year:
2019
Type:
Private House
Location:
Miyoshi, Aichi, Japan
Collaborators:

Structural Engineer:
Hirotoshi Komatsu

Builder:
Eikoh Giken
Status:
Completed
Photographer:
Nao Takahashi

見通せる、見通せない

愛知県みよし市の住宅街の角地に建つ、夫婦と子どもたちのための住宅である。前面道路は買物帰りの井戸端会議や子どもたちの遊び場として人通りのある生活道路、隣地は集合住宅の駐車場となっている。常に周囲に人々の存在や視線があるような環境の中で、周囲に対して内側に籠もってしまうのではなく、周辺環境と適度に繋がりながら見通せる面と見通せない面を平面的立体的に混ぜ込んだ、鉤の手のような余白空間を持つ住宅をつくりたいと考えた。


階段路地と横断ブリッジ

計画地は、周辺の住宅と比べて2倍程の面積を有する敷地であり角地であり、周囲に対する圧迫感と視線の交錯を避けたいと考えた。そこで、建物を半階分地下に埋め、1.5層分の高さに1枚の屋根を架けて、この下に2つのボリュームと余白空間を配置した。
この余白空間は、道路と同じレベルのダイニングキッチン、そして大階段で半階下りると2層吹き抜けのリビング、ダイニングの北側とリビングの南側にそれぞれ配置した屋根下のテラスによる、半分が内部で半分が外部である鉤の手(Z字)型平面の路地空間となる。そして、1階南西側の洗面所や浴室など水廻りのあるボリューム、北東斜向かいの主寝室と2階のプレイルームのあるボリュームを繋ぐようにプレイルーム(将来の子ども室)へ向かうブリッジを路地中空に配置して、立体交差させた。
これら鉤の手型の動線の平面的立体的な重なり/交差により生まれた、キッチンとリビング互いの調度良い距離感やブリッジの往来、大階段での滞留、そして2つのテラスから抜ける光や風が、ボリュームの残余であった余白空間を活き活きとした「階段路地」へと変容させ得るのでは無いかと考えた。
そして、緩やかな見え隠れと奥行きへの連続性を確保した中央の「階段路地」は、街からは見通せない裏通りとして、家の中では2つのボリュームの中央にある表通りとして、居場所や立ち位置によって裏表が入れ替わる、二面性を持つ中間領域となることを期待した。

Visible or not visible

This is a house for a couple and their children on a corner of a residential zone in Miyoshi City, Aichi. The front road of the house is used by the people of the community as a space where neighbors enjoy their daily chat and children's playground. The adjacent plot is a parking space for the neighboring apartment building. Considering the environment surrounding the house where one could constantly feel the presence of someone or being watched, we usually close ourselves inside of the house. Instead, we tried to create a house with a hook-shaped open space that crosses laterally and vertically to form visible and invisible surfaces, where we could keep an adequate distance and connection with the surroundings.

Stepped alley and Crossing Bridge

The corner site is around twice the size of that compared to the surrounding houses, and we decided to avoid giving an oppressive feel and meeting of the eye to our neighbors. Consequently, we embedded half-story of the 1st floor underground, arranging two building masses and an open space under a single roof, which the height is 1.5 stories above ground.
The open spaces: dining kitchen space on the same level as the front road, a two-story atrium living space below the grand stairs, roofed terrace spaces on the north side of the dining space and on the south side of the living space, become a hook-shaped (Z-shaped) alley space which half of the alley is interior while the other half is outside space. We arranged two building masses diagonally, a southwestern block of sanitary spaces on the 1st floor and a northeastern block of master bedroom and 2nd floor playroom (future children's room) and built a bridge between the two masses that accesses the playroom. At the same time, the bridge crosses over the open alley.
We came to think that the comfortable distance between the kitchen and living spaces, passings on the bridge, relaxing on the grand stairs and natural light and wind coming from the two terraces created by the lateral and vertical layering and crossings of the hook-shaped circulation can change the open space to an active "stepped alley" from what used to be just a leftover space between the two masses.
The central "stepped alley" that acquired a vague visibility and connection to its depth became an invisible "back street" from the city, while becoming a "main street" between the two building masses inside the house. We expected that it would become an intermediate area that shows a bilateral character according to one's standing point.