PROJECTS

miike

miike
Client:
miike
Year:
2021
Type:
Hair Salon
Location:
Tomi, Nagano, Japan
Builder:
Arl Club
Status:
Completed
Photographer:
CHIBA Kenya
Publications:

architecturephoto.net

日常の「普通の風景」の中に滑り込ませる
浅間山麓の田園に建てられた農業用のプレハブ倉庫を、東京で美容師として15年以上の経験のあるクライアント夫婦がUターンで新しく開店する(写真スタジオを併設した)美容院へと再利用する計画である。
敷地は小さな鳥居から持ち主の居なくなった古い神社へ上る細い参道を兼ねた農道の途中で、東御の町や八ヶ岳連峰を見下ろす豊かな眺望の中にあった。周囲には同じようなプレハブ倉庫が点々と建ち田園の風景を形作っていた。
ある程度安定した地域コミュニティの中に新たなプログラムを計画する際、地域の文脈へどのように滑り込ませるか。プレハブ倉庫はこの地域の人々にとっては日常であるが、私たちはこの風景を田園の建築様式の一つと捉え、25年以上建ち続けるこの建物を再利用することとした。

普通のプレハブ倉庫を再利用する
既存のプレハブ倉庫は間口10m奥行6mほどの平面で、シャッターによって全開放できる開口部は目の前に広がる南側農地に面し、他の3面は鋼製胴縁下地にガルバリウムの角波鋼板で覆われ、床は土間コンクリートで、農業用の倉庫という機能のために設えられた簡素な建物であった。
ここでは単に外壁を支える下地であった胴縁を窓や壁、家具のデザインコードとした。窓は胴縁や柱の間隔によって寸法を決めて外壁をくり抜き、壁や家具には胴縁と同じ高さや幅を持つ白いラインで構成することで、既存の胴縁に新たな意味を与えていった。

外部の小さなきっかけを取り込む
内部と外構は、建物に付随する様々な要素を取り込んで計画した。裏表をミラー仕上げとして周辺の山々を映し出す可動の鏡、県道の軸線を尊重し道路境界に沿ったデッキとフローリングの張り方向、神社への参道を感じる下方の窓等々、それぞれの要素が内外・新旧関係無くお互いを参照しながら自由に振る舞う柔らかな関係そのものをつくりたかった。


New but familiar: merging into the rural scenery
"miike" is a conversion project for a hairstylist couple who returned to their hometown at the foot of the Asama mountain after spending more than 15 years in Tokyo. The couple eyed an existing prefab structure used to store farming equipment, which now houses their new hair salon and a photo studio.
The site is located on an unpaved path connecting a small Torii gate and an abandoned shrine that overlook the town of Tomi and the Yatsugatake mountains. Here, the vast fields and scattered prefabs, much like miike, are forming a pastoral scene.
One of the challenges of the project was how to insert a new program into an established local community without disrupting the existing scenery. These prefab structures have been familiar elements to the locals and are an essential architectural typology that forms the area's character. We determined that converting this 25-year-old prefab was an appropriate choice for this project.

Re-utilizing an ordinary prefab structure
The existing prefab structure stood on a 10 m wide and 6 m long concrete foundation. The entire south-facing side could be opened up to the field in front of it by rolling up the shutter. The other three sides were covered with rectangular corrugated galvanized steel sheets on steel furring strips. It was a simple structure built solely to function as farming equipment storage.
In this project, the furring strips, formerly supporting the exterior walls, are used as a design code to accentuate windows, walls and furniture. The arrangement of openings was determined based on the spacing between the furring strips and columns. The walls and furniture have white lines that match the furring strips' height or width to add another dimension to their presence.

Taking in small cues from outside
The salon's interior and exterior are designed to frame various features that came with the structure. Movable double-sided mirrors are set to reflect the surrounding mountains. The floorboards of the salon and the deck are laid parallel to the adjacent road, while the floor-level window captures a section of the path to the shrine. These mutual references between the elements inside and outside as well as old and new were incorporated to create this new but familiar space.